17 Ocak 2016 Pazar

Rehberlik Hizmetlerinde Psikolojik Danışma Hizmet Alanı



 REHBERLİK HİZMET ALANLARI
1)PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ: Pkolojik danışma bireylerin kendilerini daha iyi anlayabilmesi ,daha iyi tanıyabilmesi kişilerin sorunlarının kaynağını farkına varması ve aynı şekilde sorunla baş etme becerisi kazanabilmeleri için kendisi için daha gerçekçi kararlar alabilmesi ve sağlıklı bir kişisel gelişim sürdürebilmesi amacıyla danışanın ve danışmanın karşılıklı olarak yüz yüze kurulan psikolojik yardım ilişkisi olarak tanımlamak doğru bir tanım olur.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu yardımı alan bireylere danışan yardımı veren uzman kişilere ise danışılan yani psikolojik danışman denir. Psikolojik danışma hizmeti rehberlik hizmetinin tam merkezinde yer alır. bütün okullarda psikolojik danışma hizmetlerinin çeşitli uyum sorunlarını çözmek isteyen ,başarısızlık, karar verme güçlüğü gibi problemler yaşayan öğrenciler olduğu kadar kendini tanımak ve geliştirmek isteyen herkesin yararlanabileceği bir yardım şeklidir.

Pskolojik danışma yardımı bir süreci ifade eder Bu süreç içinde bireye kendini ve sorunlarını gerçekçi bir gözle görmesi ve bireylerin sorunlarına uygun çözümler bulması için yardım edilir.

Psikolojik danışmanın kendine özgü ilkeleri ,etik kuralları ,kurumsal temelleri uygulama teknikleri ve kullandığı yaklaşımlar mevcuttur bu konuda bilgi ve beceri kazanmak uzun bir eğitim gerektiren durumdur.

Psikolojik danışma hizmetleri birden fazla şekilde verilebilir. Bunlar bireysel veya grupla psikolojik danışma şeklinde yapılabilir bireysel psikolojik danışman genellikle Haftada bir kez 45 ya da 50 dakikalık oturumlar şeklinde verilir. Grupla psikolojik danışma ise yine haftada bir defa 1.5 - 2
saatlik oturumlar biçiminde gerçekleştirmek mümkündür. Üye sayısı genellikle 8 kişi ile 12 kişi arasında değişebilmektedir.

Psikolojik danışma kavramı birçok anlamda kullanılabilir. Bunlar görüşme ve Psikoterapi kavramlardır. Görüşme: Psikolojik danışma kavramına göre daha genel bir kavramı ifade edilir. Yaygın olarak bilgi toplama ve bilgi vermek amacıyla kullanılabilmektedir. Psikoterapi kavramı ,ise yine psikolojik danışma gibi bir psikolojik yardım hizmeti sunar psikoterapi hizmeti daha çok hastahane ve psikiyatri kliniklerinde uygulanan bir yöntemdir, daha çok derin kişilik ve uyum problemi yaşayan kişilere karşı kullanılan bir yardım biçimidir.

Bu hizmetin amacı daha çok insan doğasına bakış açısı benimsenen ilkeler danışan danışman arasındaki ilişkilerin biçimi danışmanın rolü ve fonksiyonları kullanılan yöntem ve teknikler gibi konularda benzer ve farklı görüşler benimseyen için çeşitli psikolojik danışma yaklaşımları mevcuttur bu yaklaşımların başlıcaları şunlardır.

1.Psikoanalitik yaklaşım (psikanaliz)

2.Davranışçı yaklaşım

3.Hümanistik ( insancıl) yaklaşım 

4.Bilişsel yaklaşım 

5.Akılcı duygusal yaklaşım
Daha sonraki yazılarımızda yaklaşımların açıklamalarına yer vereceğiz.

sevgiyle kalın... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder