12 Ocak 2016 Salı

Sınıf Yönetiminde Disiplin Yaklaşımları / Biçimleri Nelerdir ?

Sınıf Yönetimi 
Sınıf yönetimi kavramı genellikle sınıf düzeninin sağlanmasında ve sınıf düzenini sağlama biçimini tanımlamak üzere kullanılmaktadır. Sınıfta düzeni sağlamak için öğretmenlerin kullanıldığı stratejiler ve gösterdiği davranışlar bütünün sınıf yönetimi olarak adlandırılır.
 

Sınıf yönetimini kolaylaştırmak etkili kılmak için disiplin kullanılmaktadır ,disiplin ise sınıf düzenini sağlamak için öğrencilerin istenmeyen davranışlarına müdahale etme anlamında kullanılmaktadır.
 

Disiplin yaklaşımları ve disiplin biçimleri nelerdir ?

Disiplin yaklaşımlarını beş başlık adı altında ele alıp kısaca açıklayacağız.

1.Cezalandırıcı disiplin yöntemi.
Disiplin yöntemi cezalandırma üzerine kurulmuştur yasaklar ve bunlara uyulmaması durumunda karşılaşılacak cezalar önceden belirlenmiştir, geçerli bir disiplin anlayışı olarak gösterilmekle birlikte bu yöntemin bazı değerlerinin dikkate alınabileceği ve diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında istenilen davranış değerlerini sağlayabileceği düşünülmektedir.


Cezalandırıcı yöntemin en büyük eksikliği istenmeyen davranışın bu yöntemle durdurulması fakat istenilen davranışın öğretilmesidir ceza uygulamaları sırasında farkında olmadan sorunlu davranış kazandırma da olasıdır.
 

2.Korku yoluyla engellemeye dayalı disiplin:
 İnsanın doğuştan isyankârlık , asilik , tembellik ve saldırganlık gibi birçok kötülüğe sahip olduğu görüşünü dayalıdır.  Bu nedenle bireyin hangi yöntemle olursa olsun engellemeler ve yasaklar yoluyla dışarıdan tam anlamıyla kontrol edilmesi ve kötülüğün alt edilmesi gereklidir. öğretmenlerin ,öğrencilerin onların istedikleri gibi davranmalarını sağlamak için güç kullanmalarını ,korkutmalarını ve Gözdağı vermelerini vurgular. 
Bu disiplin anlayışı bağırma üzerine yürümek , dayak ,tehdit , zorlama , onaylamama , baskı kurma gibi sert cezalandırma yöntemlerinin kullanılması içerir.  ceza yalnızca suç kabul edilen davranışı gösteren öğrenciye yönelik bir yaptırım olarak değil , öğretmenin otoritesi tehlikedeiken bile öğrencileri istenmeyen bu davranışlardan caydırmak amacıyla da kullanılabilmektedir.

3. İyileştirici diğer bir adıyla düzeltici disiplin anlayışı :

İyileştirici disiplin yaklaşımı Bireyde kabul gören mevcut düzen ve kurallara direnme yerine onlara uyumayı sağlayan bir düşüncenin yetiştirilmesi temeline dayanmaktadır öğrenci
Çeşitli nedenlerle istenmeyen davranışlar gösterebilir Önemli olan davranışın nedenlerini Doğru tespit edip ortadan kaldırmaktır amaç istenmeyen davranışın yol açabileceği sonuçları öğrenciye anlatarak Bey bilgilendirerek davranışı değiştirmektir Bundan dolayı öğretmenin rolü öğrencilerin öğrenmelerine ve sorumlu davranışlarına katkıda bulunmak okulda başarılı olabileceklerini ve kendi yaşamlarını kontrol edebileceklerini inanmalarına yardım etmektir öğrenci davranışı tekrarladı takdirde istenmeyen davranışın ortadan kaldırmak amacıyla yaptırım uygulanabileceği belirtilir.
 

4. Önleyici ya da yapıcı disiplin anlayışı:
Bu disiplin anlayışı bireyin dünyaya tertemiz geldiğini ,kötülükleri,  bencilliği , tembellik gibi sonradan çevrenin etkisi ile öğrendiğini belirtir. Öğrenci davranışlarını etkileyen çevresel faktörlerin kontrol altına alınması durumunda uygun davranış alışkanlıklarının kazandırılabileceğini öngörmektedir.

Öğrencilerin ilgi İhtiyaç ve yeteneklerine uygun dikkatlice hazırlanan ve uygulanan derslerin sorunları çıkmadan önleyeceğini savunmaktadır. Bunun için öğretmenleri güdüleyici ders planları hazırlamalarını açık ve kesin yönergeleri vermelerini Öğrenciler ile bir sorunla karşılaştıklarında bu engeli açmalarında onlara yardım sağlamalarının çevresel değişiklikler yapmalarını etkinlikler arası geçişlerin pürüzsüz olmasına dikkat etmelerini önermektedir.
 

5. Koruyucu ya da etkileşimsel disiplin: 
Bu disiplin anlayışının temelinde yatan düşünce büyümenin bireyin ve bireyin içinde bulunduğu çevre arasındaki dinamik bir süreç olduğu bu nedenle bireyin gelişmesinde hem çevre hem de içsel duygu ve düşüncelerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğidir.
Öğrenme bireysel bir süreç olarak kabul edilse dahi grubun davranış ve yapısı öğrenmeleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir Bu nedenledir ki Öğrenci Davranışlarını kontrol edilebilmesinde hem öğretmen hem de öğrenciler temel sorumluluğa sahip kişilerdir öğretmenin temel görevi etkili ve üretken bir sınıfın grubu oluşturmak beklentileri açıklamak önderliği paylaşmak arkadaşlığı ve üretken Grup normları geliştirmektir öğrencilerin açık iletişimi ve bağlılığa özendirmek ve onlara rehberlik yapmaktır.


sevgiyle, bilgiyle kalın...

1 yorum: